Szerkezeti elemek


Ezen az oldalon összefoglaljuk, hogy a RenoGlas ablakfelújítás során milyen fontos komponensekkel dolgozunk és ezek milyen hasonlóságokat illetve különbségeket jelentenek a teljes ablakcsere elemeihez képest.

 

A bontás nélküli ablakfelújítás négy fő eleme:

 

  • A magyar hőszigetelt üveg
  • A német szerelőprofil
  • A svéd tömítőőanyag
  • A meglévő fa ablakkeret

 

A magyar hőszigetelt üveg

Az ablakcsere legfontosabb eleme minden esetben az új hőszigetelő ablaküveg. A RenoGlas kizárólag kiemelkedően jó hőszigetelési mutatókkal rendelkező üvegeket használ amelyeket magyarországi partnereitől szerez be. A magyar üveggyártás hagyományai és a korszerű külföldi technológiának köszönhetően nagyon magas minőségű elvárást állíthatunk a termékek előállítói elé.

 

A szerkezet a legtöbb esetben

 

  • dupla hőszigetelő üveg:  4-16-4 rétegrend;  U=1,0 W/(m2K)
  • Low-E Premium hőszigetelő vagy Solar naphővédő bevonattal
  • hőszigetelő argon gázzal töltve

 

Természetesen egyéni igényeket is kiszolgálunk


A német technológia  (szerelőprofil)

A német technológiák megbízhatóságát senkinek nem kell bemutatni. A kompromisszum nélküli szabványok, a gondos tervezés, precizitás, a praktikus kivitelezés és a takarékosság mintapéldáját adják. A RenoGlas is ezen elvek mentén hatja végre az ablakfelújítást, az utólagos hőszigetelést.

A technológiát Németországban és más országokban már több, mint 30 évvel ezelőtt bevezették, Magyarországon még nem nagyon terjedt el.

A hőszigetelő ablakok illesztésére használt foglalat alapja ugyanaz a granulátum amelyet a műanyagablak gyártó cégek használnak. A legyártott műanyagprofil így UV és időjárásálló, speciálisan nyílászárók építésére, szerelésére tervezett elem. A műanyag összetétele biztosítja, hogy hosszú ideig tartós és a kültéri viszonyoknak megfelelő szerkezetet kapjunk.

 

A svéd tömítőanyag

Svédországban hideg van így nem meglepő, hogy a leleményes skandinávok egy nagyon praktikus eljárással rukkoltak elő az utólagos hőszigetelés terén. Kifejlesztettek egy olyan O profilú tömítőanyagot amelyet a fakeretbe utólagosan bemart horonyba lehet rögzíteni. Fontos, hogy nem ragasztásról van szó, ami csak ideig óráig tart és nem szögelésről ami az anyagot károsítja. A svéd szigetelés speciális formai kialakítása és a behengerlési technika egyszerű, tartós és megfelelő árszínvonalú terméket eredményez. Ez a megoldás tulajdonképpen azt mintát követi, ahogyan az új nyílászárókat ellátják szigetelésekkel. A különbség pedig az, hogy a már meglévő keret utólagos hőszigetelése a cél, nem pedig a lényegesen drágább ablakcsere.


A meglévő fa ablakkeret

A jó ablakkeret alapja a jó időben kivágott, megfelelően szárított és kezelt, gondosan kiválogatott fa. Amennyiben ezek a feltételek teljesülnek és a keretre kicsit odafigyelünk (kb. 8-10 évente lefestjük) nagyon időtálló nyílászárót kapunk. A fakeretek hőszigetelőképessége jó, megfelel a mai energetikai kívánalmaknak. Mindezek miatt a „fakeret vagy műanyagkeret” kérdésről nem is ejtünk most több szót. Mindkét megoldásnak vannak előnyei, azonban a fa nyílászárok már több száz éve bizonyítják tartósságukat míg a műanyagablakokról tudjuk, hogy sokkal rövidebb idő után le kell cserélni őket. 

A fa  ablakok a természetes szellőzés biztosításával kellemessé teszik a belső terekben való tartózkodást, nem eredményeznek fülledt levegőt. Ez a hatás általában csak akkor érhető el, ha utólagos ablakszigeteléssel javítunk a fa ablakok légzárásán, hiszen a kellemes érzethez nemcsak a szellőzés biztosítása, hanem a huzat megszüntetése is elengedhetetlen. A jó fakeret állaga 8-10 évenkénti mázolással megóvható, és utólagos ablakszigeteléssel ellátva teljesen korszerűvé tehető.

 

Milyen megoldást keres?