Energetikai számítások

 

Ezen az oldalon egy egyszerű számítási példán keresztül bemutatjuk az ablakfelújítás hatását egy lakóépület utólagos hőszigetelése esetén.

 

  • A példában tegyük fel, hogy lakásunk alapja 8 méter x 10 méter és a falak magassága 2,6 méter.
  • A teljes függőleges felület így körülbelül: 94 m2.
  • Amennyiben 20%-ot feltételezünk a nyílászárók és falak arányát számítva, a következő megoszlást kapjuk:
  • Ablakok (és ajtók) felülete (20%) ~ 18,8m2
  • Falak felülete (80%) ~ 75,2m2

 

A számításokhoz még szükségünk van a felületek hőátbocsátási tényezőjére aminek jele U. Az U azt mutatja meg, hogy egy adott felület, mekkora energiát enged át akkor amikor a felület két oldala között egységnyi hőmérséklet-különbség van. Azaz ebből a számból látjuk, hogy az ablakunk mennyire engedi ki a meleget. Minél kisebb a szám annál jobb a hőszigetelése az üvegnek.

 

Vegyük a következő értékeket:


tudjuk, hogy a régebbi ablakok U értéke általában 3-8 W/(m2K) közöttire tehető. Ha Ön elgondolkodott az ablakszigetelésen akkor sajnos inkább a 8 W/(m2K )– hez közeli érték valószínűsíthető.

több féle fal közül most válasszunk három lehetőséget. egy hagyományos, jó állapotú téglafalazatot (U=1,1 W/(m2K)), egy 1945 előtt épült bérházat (U=1,3 W/(m2K)) és végül egy panelházat (U=1,5 W/(m2K))

a felújítás után bekerülő üveggel rendkívül jó (U=1,1), a mai előírásoknak megfelelő hőátbocsátási tényezővel rendelkező szerkezetet kapunk 1,6 W/(m2K)-nél jobb U értékkel. (Fontos megjegyezni, hogy az U érték számításánál a kivitelezők legtöbbször csak az üvegre vonatkozó mutatót közlik azonban természetesen a teljes szerkezet a számunkra igazán érdekes, hiszen az üveget nem a falba építik, hanem tokkal és kerettel rakják a helyére...)

 

A fenti adatokat összefoglalva a következő paramétereket kapjuk

 

Ablakok állapotaU érték
3
nem az igazi 8
Épület jellegeU érték
Családi ház 1,1
Régi "bérház" 1,3
Lakótelepi lakás 1,5

Az épületek külső ablakaira és falaira számított átlagos U értékek:

 


Családi ház

 Meglévő ablakok állapota
nem az igazi
U érték régi ablakkal 1,48 2,48
U érték RenoGlas felújítás után 1,2 1,2
Javulás mértéke 19% 52%


Régi "bérház"

 Meglévő ablakok állapota
nem az igazi
U érték régi ablakkal 1,64 2,64
U érték RenoGlas felújítás után 1,36 1,36
Javulás mértéke 17% 48%


Lakótelepi lakás

 Meglévő ablakok állapota
nem az igazi
U érték régi ablakkal 1,8 2,8
U érték RenoGlas felújítás után 1,52 1,52
Javulás mértéke 16% 46%

 

Mivel épületeinkben nincsenek laboratóriumi körülmények, a fenti táblázatban látható fejlesztések mérsékeltebb eredményt hoznak a valóságban. Amennyiben Ön úgy érezte, hogy felújításra van szüksége, teljes biztonsággal elmondható, hogy hozzávetőlegesen 25%-30%-os javulással mindenképpen kalkulálhat.

Bizonyára felmerül Önben a kérdés, hogy mennyivel jobbak a mutatók egy teljes ablakcsere után. A korszerű hőszigetelő ablakokba szerelt üvegek általában 1,0 vagy 1,1-es U értékkel bírnak. A teljes ablakszerkezetre számított U érték ennél valamivel gyengébb, de 1,5 W/(m2K)-nel kifogástalan beépítés esetén mindenképpen számolhatunk. Az összehasonlításban tehát megnézzük, hogy a RenoGlas felújítás alapértéke és a teljes ablakcsere között mekkora a különbség.

 

Vegyünk egy átlagos épületet: U ablak=5,5 U falak=1,3

 

Átlagos házTeljes csere eseténRenoGlas felújítás esetén
U érték régi ablakkal 2,14 2,14
U érték új ablakkal 1,32 1,36
Javulás mértéke 38% 36%

Az eltérés energetikai szempontból tehát elhanyagolható. A kivitelezés költségét tekintve természetesen igen nagy különbségek vannak. A teljes ablakcsere gyártási, bontási, beépítési illetve utólagos feladatai nagy tőkét igényelnek, drágák. Amennyiben nyílászáróinkat felújítással korszerűsítjük úgy értelemszerűen nem kell kifizetnünk a már meglévő elemek árát (ablaktok, keret, festés) valamint a bontás és utólagos munka (pl.kőműves) díját sem.

 

Milyen megoldást keres?