Gyakori kérdések


Ablakcsere vagy ablakfelújítás?

A legelső kérdés, ami általában felmerül, hogy melyik megoldást válasszuk: a teljes ablakcserét vagy az ablakfelújítást. Minden esetben  több tényező alapján kell meghoznunk a döntést. A legtöbb esetben az ablakfelújítás hosszú évekre megoldja a hőszigetelési problémákat és a kivitelezés költség lényegesen alacsonyabb, mint egy teljes ablakcsere esetében. Amennyiben nincsenek nagy pénzügyi korlátaink akkor a teljes ablakcsere a fa nyílászárók után-gyártásával nagyon hosszú távú és igényes megoldás (bár újabb fák kivágásával jár). A műanyagablakok legyártását és beépítését építőipari zsákutcának tartjuk ezért nem javasoljuk.

 
A fő problémánk a huzattal van. Van más megoldás az ablakcsere mellett?

Igen. Amennyiben ablaküvegünk jól szigetel, azonban a keret mellett huzatot érzünk a megoldáshoz nincs szükség nagy beavatkozásra. A keretbe mart horonyba tömítőanyagot és megszüntetjük a huzatot. A teljes ablakcsere felesleges.

 
Az ablakaim nagyon el vannak vetemedve. Van erre megoldás?

Ablakaink többször jobb állapotban vannak, mint gondoljuk. A lepergett festék, kihulló gitt, a korhadó farészek stb. mind arra utalnak, hogy fel kell újítanunk a nyílászárókat. Amennyiben némelyiküket már nem lehet megmenteni az a helyszíni felmérés során a szakember számára kiderül. Ebben az esetben az adott lécet, keretet vagy esetleg a szerkezetet cserélni kell.

 
A külső vagy a belső szárnyat alakítják át a kapcsolt gerébtokos szerkezeteknél?

Építészek véleménye szerint a belső szárnyak átalakítása javasolt – mi is ezt az irányelvet követjük.

A falazás télen kívülről lehül és egészen a két ablak közéig vezeti a hideget. Ha a belső szárny lesz a hőszigetelő réteg, akkor nem alakul ki hőhíd sem. Ezen kívül a bentről kifelé áramló meleg páradús levegő sem jut a két ablak közé, hiszen ebbe a szárnyba rakjuk a tömítést is. Így a pára nem károsíthatja az anyagot és a páralecsapódás kockázata is kisebb. (Bár a legtöbb esetben valamivel nagyobb a belső üvegfelület, ez csak minimális többletköltség jelenthet.)

 
Mennyit lehet spórolni a RenoGlas ablakfelújítás választásával?

A teljes ablakcseréhez képest a megtakarítás mértéke jelentős, akár 50%-os megtakarítást eredményez. Természetesen ne hasonlítsuk a megoldást a silány műanyagablakokhoz.

 
Úgy tudom, hogy az ablakcsere után gyakori a penészedés. Igaz ez?

Sajnos a műanyagablakok esetében sokszor hallunk ilyen panaszról. A RenoGlas ablakfelújítással ez a probléma kizárt. A különbséget képzeljük el a következőképpen: a tökéletesen záródó műanyagablak olyan mintha dunsztosüvegbe zárnának minket. Nagyon jól bent tartja a meleget, azonban a természetes szellőzést is meggátolja. Ezzel szemben egy fakeret által éppen olyan mértékű mikroszellőzőket kapunk amelyek a hőveszteséget minimalizálják, a friss levegő bekerülését azonban nem szüntetik meg. Éppen ezért jelentek meg a szellőzőnyílások a műanyagablakokon. A mi kérdésünk pedig e következő: tényleg érdemes műanyagra cserélni?

 
Mennyire csökken az ablakméret az ablakcsere után?

Minimálisan.

A RenoGlas ablakfelújítás egy fontos kérdése ez. A diszkrét műanyagfoglalat, amit alkalmazunk csupán annyit takar ki az üvegből amennyit feltétlenül muszáj. Ha Ön már látott hőszigetelt üveget biztosan észrevette, hogy a perem mentén egy keskeny fekete sáv fut végig. Ez az anyag ami kívülről borítja a dupla üvegszerkezetet és lezárja azt. A műanyagprofil pontosan ezt a fekete sávot takarja el, semmivel sem többet.

 
Nem szeretem a műanyagot. Mennyire látszik az a műanyagprofil, amit önök használnak?

Egy keskeny sávot képzeljen el, ami az üveg pereménél végigfut. Az ablakfelújítások másik verziója tulajdonképpen egy új műanyagablak beszerelését jelenti a régi keretbe, tokba. Ebben az esetben valóban domináns a műanyag hatás azonban mi ezt a módszert nem alkalmazzuk. Teschauer ablakoknál lehetőség van a műanyagburkolásra ami a jellemzően lakótelepi lakásoktól nem idegen.

 
Nem hallottam még erről az ablakcsere, ablakfelújítás megoldásról. Ha ennyire új, hogyan bízhatok benne?

Maga a megoldás bejáratott módszer Nyugat-Európában. Franciaországban, Németországban, Ausztriában már több évtizede sikerrel használják ezt a módszert nyílászárók utólagos hőszigetelésére.

 
Biztos, hogy elbírja a vasalat az ablakcsere után behelyezett üveget?

Jó kérdés! Az új hőszigetelt üveg valóban nehezebb, mint a hagyományos egyrétegű síküveg. A hagyományos vasalatok azonban még a száz évesnél régebbi ablakok esetében is bőven elegendő teherbírással rendelkeznek tehát nem kell tartani a túlsúlytól. Amennyiben a szerkezetet gyengének találjuk megerősítjük, új pántot szerelünk fel

 
Mennyire tartós megoldás az ablakfelújítás és az ablakcsere?

Az ablakfelújítás és az ablakcsere is tartós megoldás. A faablakok esetében nem szabad megfeledkeznünk a karbantartásról azaz a 8-10 évenkénti újramázolásról. Természetesen egy új fa nyílászáró hosszabb ideig megmarad majd, mint egy 100 éves felújított ablak - feltéve ha az újat jó fából, gondos munkával készítették. Felejtsük el az olcsó tömegtermékeket. Mér rövid időn belül összeszáradnak és újrakezdhetjük a korszerűsítési folyamatot..

 
Nagyon sok cég foglalkozik ablakcserével az utóbbi időben, sok a rossz tapasztalat is. Miért bízzak meg éppen Önökben?

A RenoGlas számára fontos, hogy a megrendelő, Ön majd ajánlásával véleményt mondjon munkánkról. Minden elégedett vevő újabb megrendelést hozhat vállalatunk számára, ami szerintünk a hosszú távú siker titka. Referenciáink között a műemléképületektől kezdve a lakótelepi házakig minden megtalálható. Vállalkozásunk céginformációi nyilvánosak, megtekinthetők. Cégadataink megtekintéséhez kattintson ide (link Cégünkreől) 

 
Lakótelepi ablakokat is fel tudnak újítani?

Természetesen. Amennyiben fa nyílászárói vannak nyugodtan forduljon hozzánk.

 
Az önök cégétől messze van a lakásom, megdrágítja ez az ablakfelújítás árát?

Megrendeléseinket úgy szervezzük, hogy a szállítás, felmérés, kivitelezés a legoptimálisabb kombinációban történjen meg. Ennek része, hogy előzetes felmérést készítünk az Ön segítségével, úgy időzítjük a munkát, hogy a nekünk távolabbi helyeket más (pl. beszerzési) munkákkal kötjük össze és mobilműhelyünkkel a helyszín közelében dolgozunk. Így a költségeket megosztjuk és törekszünk azok alacsonyan tartására. Közösségi, vállalati megrendeléseket egyedi egyeztetés szerint vállalunk Európán belül. Kérjen információt a helyszín megjelölésével.

 
Mit mutat az U érték?

Az U jelzés a hőátbocsátási tényező jele. Mértékegysége W/(m2K). Azt mutatja meg, hogy egy adott felület, réteg, anyag mekkora energiát enged át akkor amikor a felület két oldala között egységnyi hőmérséklet-különbség van. Azaz ebből a számból látjuk, hogy az ablakunk mennyire engedi ki a meleget. Minél kisebb a szám annál jobb a hőszigetelése az üvegnek.

 
Mit mutat a k érték?

A k jelölést manapság már az U jelölés váltotta fel. A k érték tehát ugyanazt mutatja, mint az U érték, azaz a hőátbocsátási ntényező jele.

 
Mi történik a bontási hulladékkal?

A RenoGlas ablakfelújítás nem jár bontás sal ezért az egyetlen hulladék a régi üveg. Az üvegcserepeket hivatalos üveghulladék lerakatba szállítjuk, ahol azt az előírások szerint dolgozzák fel. 2011-ben környezközpontú irányítási rendszert vezettünk be.

 


Milyen megoldást keres?